Reč čaj označava biljku čaja (lat. camellia sinesis) od koje se dobija crni, žuti, zeleni ili beli čaj u zavisnoti od obrade, sušenja i starosti biljke. Danas su glavne degenerativne bolesti srčana oboljenja, visoki krvni pritisak, rak, dijabetes itd. Studije pokazuju da antioksidativna dejstva polifenola zelenog, belog i crnog čaja predstavljaju najznačajniji faktor za smanjenje rizika od prethodno navedenih degenrativnih bolesti. Zeleni, beli i crni čaj pospešuju i utiču na očuvanje oralnog zdravlja.

Čaj i srčana oboljenja

 • Redukuje oksidaciju masti – studije su pokazale da katehini (zeleni i beli čaj), teaflavini (crni čaj) i tearubigini (crni) imaju moć da inhibiraju oksidaciju masti.
 • Redukuje holesterol
 • Redukuje koagulaciju – zgrušavanje krvi koje povećava rizik od tromboze. Eksrakti čaja i polifenola čaja (katehina, teaflavina, tearubigina) mogu uticati na agregaciju trombocita u određenoj meri, čime se smanjuje rizik od oboljenja.
 • Čaj poboljšava funkciju endotela.

Čaj i rak

 • Naučna istraživanja su nedvosmisleno pokazala da polifenoli čaja direktno reaguju i neutralizuju hemijske karcinogene, samim tim smanjući rizik od raka. Takođe je pokazano da čaj povećava aktivnost detoksikujućih enzima koji se prirodno nalaze u ljudskom telu.

Čaj i diabetes 

 • Tip-1 diabetesa predstavlja smanjenje proizvodnje dovoljnih količine insulina od strane pankreasa, koje su potrebne za redukciju nivoa glukoze u krvi. Tip-2 predstavlja smanjenje mogućnosti jetre i mišićnih ćelija u iskorišćavanju insulina u regulaciji glukoze u krvi. Neki ekstrakti biljaka sadrže supstance koje mogu imitirati funkciju insulina i tako pomoći u redukciji diabetesa tipa-2 ili neinsulinski zavisnog diabetesa. Flavonol miricetin, koji je prisutan u čaju oponaša funkciju insulina što direktno dovodi do zaključka o benefitima čaja na dijabetičare.
 • Enzim alfa-amilaza katalizuje konverziju skroba iz hrane u glukozu u digestivnom procesu, glukoza u digestivnom traktu je lako absorbovana u krvni sistem dok skrob nije absorbovan.
 • Čajni polifenoli inhibiraju aktivnost alfa-amilaze i tako mogu kontributovati redukciju glukoze u krvi.
 • Zaključak je da oboleli od dijabetesa treba da piju jedan od tri tipa čaja svakodnevno.

Čaj i moždani udar 

 • Ekstrakti čaja deluju kao potencijalni terapeutski agenti u redukciji oksidativnog stresa u hipoksičnim ćelijama kroz svoje antiokdisaditvne osobine i mogućnost redukovanja izumiranja ćelija.

Čaj i oralno zdravlje

 • Čaj sadrži fluoride tako da ispijanje čaja omogućava značajnu podršku dnevnog unosa fluora koji je neophodan za redukciju potencijalnog zubnog “raspada” odnosno oštećenja spoljnog enamela zuba. Istraženo je da polifenoli, ne samo fluoridi, utiču na redukciju očuvanja zubnog enamela. Novija istraživanja su dokazala da čaj povoljno utiče na porast ostalih nepovoljnih mikroorganizama u usnoj duplji.

Stoga bi nakon buđenja trebalo popiti čašu vode, a zatim ispijati šolju kvalitetnog zelenog, belog ili crnog čaja. Crni čaj sadrži najviše kofeina (teina koji u stvati ima istu strukturu kao i kofein), zatim zeleni, a potom beli. Prethodno navede beneficije su samo neke od mnogih koje čine ovu biljku sa prostora Kine, Japana, Cejlona, Indije “magičnom”. Bitno je napomenti da se beli i zeleni čaj ne spremaju sa ključalom vodom, već idealno na temperaturi od 75  do 85°C beli čaj i od 85 do 91°C zeleni čaj, dok se crni može spremati na temperaturi od  95 do 100 °C. U beli, zeleni i crni čaj se ne stavljaju dodaci. U crni čaj po želji može da se doda malo punomasnog mleka.

Biljni “čajevi” (infuzije)

U Srbiji se “infuzije” ili biljni napitci takođe zovu čajevi iako je čaj posebna biljka (u daljem tekstu će se tako označavati), i mi smo jedna od retkih zemalja u kojima veoma jeftino možemo pronaći nekoliko desetina vrsta biljnih čajeva.

Planinski, padinski, šumski i livadski predeli celokupne Srbije su idealni za rast lekovitih biljaka, tako da se veoma lako može naći veliki broj različitih tipova lekovitih biljaka od koji možemo praviti čajeve.

Lista biljki od kojih se prave biljni čajevi koji su efikasni u borbi protiv određenih bolesti:

 • Uva – koristi se kao urinarni antiseptik
 • Kamilica – veoma umirujuće dejstvo, deluje kao blag sedativ, pospešuje varenje
 • Nana (menta) – pospešuje varenje i koristi se kod različitih poremećaja u varenju
 • Bosiljak – olakšava probavu, sprečava grčeve u želucu, crevne infekcije i deluje umirujuće i uspavljujuće
 • Hajdučka trava – pogodno za ženski pol jer utiče na ublažavanje predmenstrualnog sindroma, koristi se za gubitak apetita
 • Lipa – koristi se protiv gripa i povišene temperature, olakšava znojenje i smiruje kašalj
 • Kopriva – deluje protiv upalnih procesa, koristi se u lečenju kamena, pomaže kod malokrvnosti, detoksikuje organizam
 • Majčina dušica – odlična za kašalj, bronhitis, za iskašljavanje, koristi se za inhalaciju zajedno sa timjanom
 • Žalfija – koristi se za lečenje upala sluznice usne duplje i grla
 • Hibiskus – blago spušta krvni pritisak, koristi se za relaksaciju, pospešuje varenje i jača imunitet

Svi navedeni biljni čajevi se spremaju na sličan način. Za jednu šolju lekovitog napitka potrebno je dodati punu kašikicu osušene biljke, a zastim preliti sa 2 dl ključale vode i ostaviti da odstoji od 4 do 10 minuta, u zavisnosti od biljke i kvaliteta iste, što je biljka, cvet ili seme krupnije to duže treba da odstoji.

U biljne čajeve ne treba dodavati šećer, a ukoliko postoji potreba može da se doda kašikica meda i limuna kada se ohladi do temperature na kojoj se ispija da med i limun ne bi izgubili svoje beneficije nutrijenata koje prirodno poseduju i koji mogu da se unište na visokim temperaturama.

Ognjen Stojanović | 28. septembar 2013.


Napomena: članak je dozvoljeno objaviti na drugim mestima uz vidljivo navođenje izvora i linka.