Kofein je u isto vreme i nutrijent i suplement i vrlo lako se može svrstati u kategoriju “visoko efikasnih suplemenata”. Sa obzirom na ogromnu količinu različitih suplemenata kako na svetskom, tako i našem tržištu, često se postavlja pitanje koji su suplementi ili dodaci ishrani efikasni u svojoj nameni. Vitamini i minerali su esencijalni nutrijenti za naš organizam i njihov deficit uzrokuje različite zdravstvene probleme, tako da je njihov efekat prevencija različitih problema. Međutim veliki broj suplemenata i njihovih proizvođača koriste agresivan marketing kada je u pitanju efekat istih. Tako da je pitanje o efikasnosti česta tema različitih studija koje se bave testiranjem suplemenata i njihovog efekta na sportiste. Te studije su odavno svrstale kofein u kategoriju nutrijenata koji imaju pozitivan, i lako merljiv, uticaj na sportiste i samim tim i sportski rezultat, i to do te mere da je kofein bio zabranjena supstanca od strane WADA-a (Svetske Antidoping Agencije) do 2004. godine. Kofein se tada vodio kao nedozvoljena supstanca. Veliki broj suplemenata nema merljiv pozitivan uticaj na performanse, što dodatno pokazuje koliko je kofein jedinstven.

Delovanje kofeina ima više funkcija;

  • Najbitnija se svodi na blokadu vezivanja adenozina za receptore što direktno smanjuje naš subjektivni osećaj zamora jer vezivanje adenozina za sopstvene receptore uzrokuje povećanje osećaja zamora. Na taj način ima direktan uticaj na centralni nervni sistem i zbog toga ga sportisti koriste da bi odložili osećaj zamora i da bi bili koncentrisaniji; sa više fokusa u toku trke, meča ili utakmice. Efekat je uočljiv praktično kod svakog pojedinca i to je verovatno i jedan od osnovnih razloga zbog čega veliki broj ljudi konzumira kafu, crni čaj ili proizvode i suplemente sa dodatkom kofeina.
  • Sledeća funkcija kofeina jeste stimulacija lipolize odnosno razgradnje triglicerida; direktno i preko povećanja adrenalina, što kao pozitivnu posledicu ima efikasnije korišćenje energije u toku aktivnosti jer se u većoj meri čuvaju glikogenske rezerve iz mišića koji su osnovni depo energije za bilo koju ozbiljniju (intezivniju) aktivnost.
  • Još jedna bitna funkcija kofeina jeste stimulacija lučenja kalcijuma koje je esencijalno za kontrakciju mišića pa i na taj način kofein pozitivno doprinosi fizičkoj aktivnosti jer ima uticaj u regulaciji esencijalne aktivnosti za naš organizam.

Jedan od proizvoda na našem tržištu koji je pogodan za sportiste jeste Reload Energy Shot koji sadrži 200 mg kofeina po bočici, što se smatra idealnom dozom za većinu sportista na osnovu velikog broja studija. U studijama se najčešće koriste upravo doze od 200 mg, doze od 100 mg, ponekad i veće doze od 200 mg i svakako placebo (bez kofeina) da bi se utvrdile razlike u efektima na performanse. Doze od 100 mg mogu imati smisla za sportiste koji ne piju kafu i koji ne unose kofein često jer su samim tim osetljiviji na kofein pa i 100 mg uzrokuje efekte koji su uočljivi. Preteran unos kofeina može imati neželjene posledice poput povećanog znojenja ili nervoze.

Tajming je veoma bitan; preporučuje se unos kofeina 45 min do 1 h pred početak meča/utakmice/trke jer će tada sportista od samog početka nastupa biti u psihofizičkom piku fokusa, koncentracije i fizičkih sposobnosti. Za aktivnosti koje su dugotrajne; npr. maraton, biciklističke trke i triatlon trke preporučuje se unos od više puta; odnosno unos 45 min – 1 h pred trku, ali i potencijalno unos u toku trke u zavinosti od trajanja same trke. Svakako da postoji i faktor individualnosti i da je bitno proveriti tačne efekte na specifičnim treninzima pre nego što se određena procedura unosa koristi na trci. Moje lično iskustvo je pokazalo da mi najviše odgovara ispijanje pola Reload Energy Shota tačno 1 h pred početak trke, a kada radim trke na “polu Ironman” distanci u tom slučaju unesem pola bočice pre trke, a drugu polovinu sipam u bidon koji popijem na polovini trke. Siguran sam da mi je korišćenje Reload Energy Shot-a pomoglo da na trkama češće uspevam da dam sve od sebe.

Ognjen Stojanović | 19. jul 2022.


Napomena: članak je dozvoljeno objaviti na drugim mestima uz vidljivo navođenje izvora i linka.